Narbethong Community Hall reopened

A new fire-resistant timber community hall has risen from the ashes of the 2009 Black Saturday fires thanks to generous donations of time and money from numerous companies and individuals.

After the original Narbethong Community Hall burned down, the Narbethong Public Hall Committee contacted Emergency Architects looking for low-cost help with the rebuilding process. BVN and Arup were soon on board offering architectural and engineering services at no charge, and other consultants followed including SGM, Rodney Vapp & Associates, Contour Planning, Rodney Aujard & Associates, Douglas Partners Pty Ltd, Fitzgerald Frisbee Landscape Architecture. This large pro bono team worked in conjunction with the Victorian Bushfire Recovery and Reconstruction Authority, DSE, Murrindindi Shire and the Narbethong Public Hall Committee to design and implement the rebuilding of the hall. Many other suppliers donated, or provided at reduced costs, a range of furniture and fittings to finish the hall to the highest standards while the Victorian Bushfire Appeal Fund and McDonald’s provided major funding.

Full height glazing allows views in and out of the hall.

Full height glazing allows views in and out of the hall.

Image: BVN Architecture

The original hall had its share of issues. It was a basic timber mid-twentieth century structure built fronting the busy Maroondah Highway with little connection to the surrounding landscape. Comprising a single large space, it lacked adequate heating, and facilities were limited and outmoded.

When faced with creating a new hall, the community asked for a building that expressed the heritage of Narbethong – a town that developed around the timber industry. Timber was therefore an obvious material choice but the challenge was that, due to its proximity to a bush reserve, the new hall was required to meet a high bushfire attack level to ensure its longevity.

A fire resistant solution was found in wrapping the floor-to-ceiling double-glazed exterior in bronze mesh, allowing the interior to be predominantly timber. The primary large gathering space is at the centre of the building, and has direct access to an outdoor gathering space to the north. The floor and ceiling are timber, and vertical timber blades define the curving walls that hide the kitchen and bathroom facilities, creating nooks for smaller group meetings. These blades are reminiscent of the beautiful trees found in the region. The building’s primary entry and new carpark are to the south of the site, while the more enclosed spaces – such as the kitchen and amenities – are located on the east and west facades to limit solar gain and reduce heat loss. Spaces can be individually heated and cooled. The corners of the building are kept clear to enable views into and out of the hall from all aspects.

Rebuilding the Narbethong Community Hall also presented an opportunity to create a new typology for community buildings. Typically, community hall buildings are closed structures. The new, larger Narbethong Community Hall is a highly transparent building that lets passers-by see the life inside and allows the hall’s users to connect with the surrounding landscape.

Credits

Architect
BVN Architecture
Melbourne, Vic, 3000, Australia
Consultants
Acoustic consultant Arup Melbourne
Building surveyor BSGM
Civil and structural consultant Arup Melbourne
Contractor Hedger Constructions
Disaster Reconstruction Assistance Arup Melbourne
Fire protection services Arup Melbourne
Geotechnical engineer Douglas Partners
Land surveyor Rodney Aujard and Associates
Landscape architect Fitzgerald Frisby Landscape Architecture
Mechanical, electrical and hydraulic consultant Arup Melbourne
Planning consultant Contour Consultants Australia
Project manager Arup Melbourne
Quantity surveyor Rodney Vapp and Associates
Site superintendent Edwards Moore
Site Details
Location Narbethong,  Vic,  Australia
Project Details
Status Built
Category Public / commercial
Type Public / civic
Related topics

More news

See all
The proposed expansion of the Australian War Memorial will be most significant investment since its establishment after World War One. 'Wasteful and unnecessary' war memorial project should be ditched, Institute tells inquiry

The Institute said the the Australian War Memorial project has had “clear and numerous failures of due process.”

The Victoria Cross integrated station development. North Sydney's tallest tower approved

The NSW government has approved the proposed Victoria Cross integrated station development, paving the way for North Sydney’s tallest tower.

The Old Burleigh Theatre Arcade development at 64 Goodwin Terrace by Conrad Gargett. Historic Gold Coast theatre saved from demolition

The historic facade of the Old Burleigh Theatre Arcade on the Gold Coast will be preserved under a plan to construct a 14-storey tower on …

Proposed North Sydney tower designed by Bates Smart. Mid-century North Sydney MLC building to be replaced

North Sydney’s first high-rise office building is set to be demolished and replaced by the first net zero carbon ready building in the area.

Most read

Latest on site

Calendar